Kehidupan ini adalah seperti sebuah perjalanan dimana adakalanya kita terpaksa menempuh pelbagai dugaan dan rintangan di sepanjang perjalanan .....

Tuesday, March 1, 2011

Kenapa pasangan couple nie suka gaduh??

Lumrah hidup..setiap ari yang cerah msti ade ujan,ribut,taufan atau kilat yang akan mendatang. begitu juga yg brlaku pada psangan yg br'couple nie. bkn setiap ari adalah ari yg indah, bahagia dan gembira kn?
mmg adat org brksih.. msti ade waktu yg mnyebbkn psangan couple tu bergaduh..
biase la.. lain org lain pndpat. lain org...lain prangai.
"sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula suami isteri... atau boyfriend girlfriend"
pada awl berpsngan(couple), saat itu adalah saat yg pling indah kn? xkn la nk sdih lak kn? kita syg org tu..org tu pun syg kita..
bnyk kata-kata mnis yg diucpkn. cnthnye nk hubungn kekal lme la, xkn curng or cri lain la, you're my only 1, trime seadanya la... mcm2 la. bak kate org bnde yg phit pun leh rse mnis la. indahnye la hai.. 
tpi... apabila timbul suatu prgduhn, sume kate2 mnis dlu... dh xde mkne da. 
time tu msti kate nk break la, nympah, bnci la, xnk kco la... ade gk yg ungkit bnde yg dh lps.. cthnye kish gf/bf dye nie ngn kekasih yg lme tu or slh yg lps yg pnah dye wt dlu la. dlm hal ini spttnye.. msti slh seorg kne mngalah. tpi ada gk psngan yg ke-dua2nye ego! msing2 x ngku kslhn n sling tunding jri. 
Ha.. klau dh mcm nie… smggu pun x ckop nk gdo.

Kat bawah nie antara penyebab pasangan couple nie bergaduh :
1. Pasangan tak call - si dia nak kita call setiap masa/waktu nak keluar ofis, bila dh smpai ofis, nk balik rumah, nk mkn, nk kluar rumah, nk bca bku, nk itu nk ini.. adoi..
2. Pasangan terlupa nak reply sms - klau terlupa nk rply sms, ada yg mrjuk sharian tau. knonnya dh lupakan dia la, ada org lain la, dan mcm2 lagi.. prcye x?
3. Pasangan tak cakap I love u - ye la kate org, klau nk tnjuk tnde syg, ckp I love.. skli trlupa ckp.. alahai mrajuk pula si dia.
4. Tersalah pilih tempat makan - Si dia nk mkn nsi goreng pttaya yg sdp d kdai anu, skli ble prgi ke kdai tu, tukng msak cuti, tukng msak lain yg gnti.. alahai..
5. Pasangan terlupa tarikh-tarikh tertentu - ini lagi mslah bsar. lbih2 lagi klau trikh tu ada sntimental value utk si dia. mau prang dingin dwatnye. pyah btl mcm nie. apa slhnya sling mngingatkan.
6. Pakai baju tak matching kaler - jln2 d psaraya, nmpak couple lain pkai pkaian warna sdondon. kmudian dkaitkan dgn x shati sjiwa.
7. Pasangan keluar dengan perempuan/lelaki lain- kdg2 psangan tu keluar dengan mmbe rpat or mmbe rpat je pun. tetapi d sbbkn cmburu, prkara ini bleh mnyebabkn prgaduhan yg bsar.

Korg penah x brgaduh dgn psangan korg d ats sbb2 d ats?
Mcm2 la punca lain org couple nie bergaduh. tpi tlg la ye, jgn la klau gaduh tu gi heboh kat semua org. cthnye tunjuk yg korg tu gduh kt fb (facebook). haishh....mmg xde faedah langsung!

ape la yg korg nk kecoh2kn kt 1 dunia n tunjuk kt sume org yg korg nie gduh? pstu mula la tulis mcm2 kt fb. si bf ngate gf.. n si gf lak ngate si bf. ha..elok sgt la org tgk tu. x mlu ke? klau mrh sgt kt dye pun.. msj je la kt fb tu. rsenye x prlu kot nk bg tau semua org. tu kn hal pribadi. 

mne tau kot2 ade yg memang nk korg brpisah. ha.. bila dh nmpk korang gaduh.. msti diorg hepi. tu la can diorg nk msuk jrum.
kalau nk ceritakan hal tu pun.. cerita la kt teman rapat or org yg leh dpercayai. cri seorg yg btl2 korg prcyai n memahami perasaan korg. jgn lak slh plih kwn. kang x psl2 tercerita lak kt si batu api.


Kat bawah nie pulak antara pengalaman individu yg nmpak gelagat org couple yg gaduh : 
"aku pernah tgk couple kejar mengejar  kat jalan raya. gile betul. kene langgar baru tau."
"aku penah tgk couple gado masa kat uni dulu...dah jerit2 tengking2 pasal apa aku tak tau [biasa la tak nak amik tau kisah cinta org...]... tetiba GEDEGANGGGG... laki dia baling kerusi kat dinding. nasib baik kerusi tu plastik, takde la pecah seribu"
"penah gak tgk org gaduh, masa tu tgh benti kat trafic light kat bkt jalil tu,diaorng ni x tau le laki bini ke pakwe makwe ke kan, laki tu siap keluar dari kereta dtg belah tepi buka pintu pompuan tu tah pe diaorg gaduh nye pastu laki tu hempas pintu kereta tu kuat gile..rasa nye sume org tegezut kot bab lampu dah hijau pun kereta2 x jalan gak nak tgk apa jadi pastu kan"
"aku nampak dari jauh ler....kat area UPm tapi bukan dalam UPM kat luar ler...ada dua pompuan satu laki..yang sorang ni marah siap angkat2 tangan..rebut pakwe kot.."
"pernah gak tengok couple india ni...dalam KTM.. punya la rapat..pujuk rayu...usap2 rambut..lap2 muka awek dia..awek dia buat bodoh jer...rupanya ada pramugara KTM ni cakap ngan aku n the geng diorang gaduh sebelum kitorang naik train..kira kes nak pujuk ler ni"
"penah gak tgk couple bergaduh..takut oo tgk org gaduh fizikal ni, tak pasti apa punca nya.. teruk gak la pompuan tu kena pukul, tampar , tarik rambut sumasambil pukul tu jalan gak.. pumpuan tu jerit la sakit..makin lama makin jauh dr aku..aku nak tolong pun mana la terdaya.. apa la nasib pompuan tu agaknya.."
"penah tgk gak kat bukit bintang..masa tu saya dalam bas..bas berhenti tunggu penumpang.tetiba ader la perempuan naik mendadak macam baru lepas berlari..dok betul2 depan saya.pastu dalam seminit lepas tu ader guy naik..diaorang gaduh..guy tu suruh turun dia xnak..last sekali guy tu tarik rambut perempuan tu tarik sampai ke tangga dan guy tu tolak perempuan tu..kesian..takut nak masuk campur sebab guy tu muka mcm singa.sorang pulak tu..kalau ader geng mahu saya yg campak guy tu keluar bas."
"penah tgk kat midvalley..tingkat 2...area jual household..org melayu,kapel mapel gaduh..tapi tade la jerit..main tarik2 tangan je..hentak2 kaki yg si pompuan tu pure2 majuk...cakap kuat gak la..last2 peluk meluk sakan.." 

Ha.. bila sume org dh nmpk. Spe yg mlu? Korang jugak kn? Pape pun.. kalau bab gaduh2 nie.. kalau boleh, setel la elok2. Jgan terlalu ego n terlalu ikotkn prsaan mrh tu sgt.
Kang x psl2.. mnyesal d kmudian ari.
Kalau mmg dh x brsefahamn, dh xde rse syg.. berpisah tu adalah jln yg terbaik.
Tapi se’elok2nye berbaik la, dan cri jln pnyelesaian.
So, "buang yang keruh .. ambil yang jernih.. baru teguh.. peribadi...." :)
org kate gaduh tu tande syg. gaduh2 pun...dlm ati msih ade tman.kn? kn? so, klau gduh tu..jgn la lme2. t mle la rse rndu2. btl x?
yg sweet couple pun leh jdi x sweet ble asyek gduh je.
jdikan yg lepas tu sbgai pngajaran bagi korang yg br'couple nie.


p/s : aku sllu dgr n sruh si dia dgr lgu nie kalau ktorg gduh. ble aku dgr lgu nie...aku rse rndu kt dia.heee...
video


*** Thanx sudi baca.. Kalau rajin, tinggalkan la komen sekali ***

0 Orang Suka Senyum :):

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...